HTML

Thursday, October 13, 2016

PADAH OBSES NAK KURUS !!

Proses cuci darah dialis
Bahaya Obses 


Obses Jadi Kurus !!


Adina, 21 tahun seorang yang aktif  bersukan di kolejnya, dia tidak menyangka akan ditimpa kejadian malang selepas dia pengsan semalam. Selepas sahaja pengsan pada malam itu, dia terus dikejarkan ke sebuah hospital swasta berdekatan dan seterusnya menjalani satu siri ujian klinikal.

Adina sedar, semuanya bermula dengan sikapnya yang obses untuk memiliki bentuk badan yang cantik. Dia telah mengambil banyak jenis pil pelangsing yang dibeli secara on-line atas saranan kawan-kawannya . Dia telah mula mengambil pil pelangsing sejak 2 tahun lalu. 


Sepanjang pengambilan pil tersebut, dia memang berpuas hati kerana dalam 2 bulan dia telah hilang 30 kg dan dapat mencapai  bentuk badan yang di idamkan. Namun kini, setelah mendengar kata-kata doktor yang merawatnya, dia sedar bentuk badan yang ideal ini tidak dapat membantu dia.

Buah Pinggang menjadi mangsa !!


Hasil diagnosis mendapati dia mengalami masalah buah pinggang kecut dan penyakit buah pinggang kronik (CKD) iaitu fungsi buah pinggang hilang secara beransur-ansur. Buah pinggang adalah organ penting untuk penyingkiran bahan buangan daripada darah dan mengawal paras cecair air. 

Apabila buah pinggang gagal berfungsi, ia menyebabkan pembentukan toksin dalam darah yang boleh mengakibatkan komplikasi lain. Pengesahan penyakit itu membuatkan ibu bapa dan adik beradiknya sedih memikirkan nasib dirinya itu. Bagi mereka, dia masih muda untuk mendapat penyakit ini dan ibu bapa mengambil masa yang lama untuk menerima keadaan penyakitnya. Dialisis proses cuci darah

Adina berkemungkinan tidak dapat berjalan lagi kerana penyakit buah pinggang yang dialaminya adalah ditahap kronik ,” kata doktor kepada keluarganya. 


Sekelip mata rutinnya berubah, apabila perlu menjalani rawatan dialisis sebanyak tiga kali seminggu. Namun dia juga bersyukur, kerana dia dibantu oleh ibu bapa, kakak dan abangnya. Walaupun terlalu sibuk dengan rawatan, ia tetap memberi semangat kepadanya untuk kembali sembuh.

Sepanjang mendapat rawatan, pakar pemakanan juga sering memberi nasihat kepadanya supaya mengambil makanan berkhasiat dan teratur. Walaupun tidak sembuh sepenuhnya, hidupnya kini semakin baik selepas menjalani dialisis secara teratur. 

PROSES DIALYSIS


Lebih 1,600 pesakit menerima rawatan dialisis di 28 pusat di seluruh negara. Cuci darah atau dialisis (dialysis) adalah suatu proses pencucian darah untuk membersihkan tubuh dari zat-zat limbah yang berbahaya yang terdapat dalam aliran darah. Normalnya, pencucian darah ini secara natural dilakukan oleh organ tubuh kita sendiri iaitu melalui ginjal yang sihat.

Ketika ginjal tidak dapat melakukan fungsi utamanya, maka sesuatu cara perlu dilakukan agar tubuh tetap sihat dan terhindar dari limbah metabolisme yang berbahaya. Kaedah yang sesuai dilakukan adalah menjalani proses dialisis atau cuci darah dengan menggunakan alat bantu atau mesin. 

Cuci darah sering digunakan pada mereka yang berpenyakit gagal ginjal kronik, di mana ginjal kehilangan sebahagian atau seluruh kemampuannya untuk berfungsi secara normal. 

Kenapa seseorang perlu cuci darah?


Jika ginjal berhenti berfungsi, produk limbah metabolisme tidak dapat dikeluarkan, sehingga akan berkumpul dan menimbulkan masalah pada tubuh dengan gejala yang sering muncul berupa:-

[] Muntah
[] Gatal pada kulit 
[Kelelahan ekstrem (lemas) 
[Bengkak pada kaki, tangan dan pergelangan kaki 
[] Koma 

Jenis-jenis Dialisis 


Terdapat dua jenis dialysis iaitu Haemodialysis dan Dialysis Peritoneal. 

Haemodialisis 

Haemodialisis proses cuci darah
Dua jarum dicucuk pada salur darah yang terdapat di lengan

Haemodialisis (HD) adalah sejenis dialysis yang paling banyak digunakan saat ini. Di mana, darah akan di cuci melalui mesin penapis yang dipanggil dialyser. Darah akan dicuci dengan cara dua jarum dicucuk ke salur darah yang direka khas, biasanya ia akan di cucuk pada lengan pesakit untuk setiap rawatan haemodiliasis.

Satu jarum akan mengeluarkan darah; satu jarum lagi akan mengembalikan darah yang telah ditapis ke dalam tubuh pesakit. Jarum tersebut akan dicucuk pada salur darah vena pusat (central venous access)yang diperolehi semasa tiub kecil lembut (dipanggil kateter) diletakkan ke urat besar leher, lengan atau pangkal peha. Haemodialisis proses cuci darah
Proses Haemodialysis


Ini memberi laluan atau kemasukan aliran darah sementara. 'Fistula' atau pembedahan mengaitkan salur darah arteri kepada vena untuk memberi ruang masuk kekal ke pembuluh darah. 'Graft' atau hibrid cantuman pula adalah pembedahan meletakkan tiub di bawah kulit, mengaitkan arteri kepada vena. Ini satu lagi jenis ruang masuk kekal ke pembuluh darah.

Setelah jarum di cucuk, darah akan keluar dari badan dan mesin tersebut  akan menapis produk limbahan dan kelebihan cairan seperti ureum dan zat beracun dari tubuh badan. Sekiranya ia tidak dikeluarkan ia kan menjadi racun yang membahayakan badan. 

Seterusnya, darah yang telah ditapis kemudian akan dikembalikan lagi ke dalam tubuh melalui jarum yang telah dicucuk pada badan pesakit. Kebanyakan pasakit akan menjalani proses ini sebanyak tiga kali dalam seminggu (bergantung kepada kes),dan akan berlangsung selama empat jam.


Dialisis Peritoneal 


Bagi dialysis jenis ini, darah akan dibersihkan di dalam badan. Satu tiub plastik lembut(katerer) akan diletakkan ke dalam abdomen (perut) sebagai akses dan cara ini dilakukan melalui pembedahan. Semasa rawatan, kawasan perut (kaviti peritoneal) akan dipenuhi dengan dialisat (cecair pemberih melalui kateter. 

Darah di dalam arteri dan vena akan kekal manakala lebihan cecair dan bahan buangan dalam darah akan keluar melalui dialisat. Dialyzer mempunyai 2 bahagian:-

 • Bahagian 1 : untuk darah.
 • Bahagian 2 : untuk dialisat.Satu membran nipis memisahkan kedua-dua bahagian ini. Sel-sel darah, protein dan molekul lain yang penting kekal dalam darah kerana saiz mereka adalah terlalu besar untuk melalui membran. 
Bahan buangan yang lebih kecil dalam darah seperti urea, kreatinin, kalium dan cecair tambahan melalui membran dan dikeluarkan dari dalam badan.

Bagi dialisis ini, ia adalah rawatan berterusan, cecair lebihan dan toksin akan dikeluarkan secara berterusan. Biasanya latihan akan diberikan oleh jururawat agar pesakit mampu merawat diri sendiri di rumah. Tempoh latihan bergantung kepada keperluan pesakit dan boleh mengambil masa 3-5 hari untuk difahami.

Bergantung kepada keadaan, pesakit mungkin akan mengambil sendiri bekalan dari hospital. Namun pesakit boleh mengatur sendiri mengikut polisi hospital untuk bekalan dihantar ke rumah. Kebiasaanya juga, pesakit perlu melawat hospital sekali setiap 1-3 bulan untuk pemeriksaan berkala dan bertemu ahli nefrologi.


Terdapat 2 jenis Peritoneal Dialisis:

Rawatan rosak buah pinggang
CAPD dilakukan tanpa menggunakan mesin.


 • Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD)Rawatan ini dilakukan secara berterusan, tanpa mesin dan dilakukan semasa anda menjalani aktiviti biasa seperti semasa bekerja. Rawatan ini dilakukan dengan memasukkan kira-kira 2 liter cecair pembersih ke dalam perut dan kemudian mengeluarkannya. 

Cara ini dilakukan dengan menyambungkan beg plastik cecair pembersih melalui tiub ke dalam perut anda. Cecair tersebut yang mengandungi sisa dari darah akan mengalir dari perut dan dibuang. Perut anda akan diisi semula dengan cecair yang baharu. • Automated Peritoneal Dialysis (APD)
Automated Peritoneal Dialysis
APD biasanya dilakukan ketika sedang tidurRawatan APD menyalurkan dan mengeluarkan cecair pembersih dengan menggunakan mesin. Rawatan ini biasanya dilakukan pada waktu malam ketika anda sedang tidur.

Berapa lama setiap rawatan Dialisis?

 • Hemodialisis di pusat dialisis - Dilakukan 3 kali seminggu selama kira- kira 4 jam bagi satu sesi.
 • Hemodialisis di rumah - Dilakukan 4-7 kali seminggu selama 4 jam bagi satu sesi.
 • CAPD - Proses ini dilakukan 3-5 kali dalam tempoh 24 jam. Setiap pertukaran mengambil masa kira-kira 30-40 minit.
 • APD - Proses ini memakan masa selama 10-12 jam."SAYANGI BUAH PINGGANG, LINDUNGI JANTUNG ANDA !!"

sayangi buah pinggang


Anda mungkin meminati artikel ini :-

 1. Kenapa herba tidak berkesan?
 2. Kaedah angiogram anda perlu ketahui
 3. Herba jantung no.1 dunia


Post a Comment