HTML

Wednesday, May 20, 2015

Memahami Kaedah Angiogram Koronari


Sebelum pesakit disahkan mengalami penyumbatan di salur darah ke jantung, para doktor kardiologi akan memeriksa pesakit melalui kaedah 'Angiogram'. Sejenis pewarna digunakan untuk dimasukkan ke dalam salur darah melalui pangkal peha dan saluran tersebut terus ke salur darah di jantung.

SIAPA PERLU LAKUKAN ANGIOGRAM?


Terdapat beberapa sebab sekiranya ujian angiogram perlu dilakukan. Sekiranya anda ada akan mengalami tanda-tanda seperti sakit dada ketika rehat atau sakit dada semasa melakukan aktiviti itu boleh membawa petanda bahawa salur darah jantung anda tersumbat. Sekiranya terdapat tanda-tanda berkenaan dan faktor risiko yang mencukupi, doktor akan menyarankan untuk menjalani angiogram.


Mereka yang pernah mengalami serangan jantung juga turut disarankan menjalani angiogram. Selalunya, beberapa ujian akan dijalankan oleh doktor sebelum menyarankan prosedur ini kepada anda.


Jika setelah menjalani angiogram, doktor dapati ada salur yang tersumbat, pesakit akan disuruh melakukan angioplasti.
Pewarna akan disuntik melalui kateter

Pewarna disuntik melalui kateterUntuk ujian angiogram koronari, tiub kateter dimasukkan ke dalam sistem pembuluh darah jantung sama ada melalui di celah pangkal paha atau salur darah pada lengan. Pewarna akan disuntik melalui kateter ini dan imej pembuluh darah jantung diambil bagi mendapatkan gambaran yang jelas untuk bahagian yang tersumbat.


KAEDAH ANGIOGRAM-JANTUNG
MELIHAT BAHAGIAN TERSUMBAT

Setelah pewarna dimasukkan, doktor akan dapat melihat dibahagian manakah terdapatnya sumbatan disalur darah dan memastikan rawatan susulan yang diperlukan samada rawatan memasukkan belon ataupun spring. Bagi kes yang serius, pesakit akan terus dirujuk kepada Doktor Pakar Kardiotorasik bilamana pesakit tersebut memerlukan rawatan pembedahan pintasan jantung (bypass).


Risiko Ujian Angiogram


Prosedur ini mempunyai risiko tersendiri seperti alahan pada pewarna, pembedahan kecemasan, angin ahmar, serangan jantung dan denyutan jantung tidak stabil.

Selepas angiogram dilakukan, doktor akan berbincang dengan pesakit dan keluarga mengenai pilihan rawatan terbaik berdasarkan keadaan pembuluh darah jantung seperti:-

1. Ubat-ubatan

2. Pembedahan pintasan pembuluh darah jantung

3. Angioplasti Koronari (Kaedahnya sama seperti angiogram di mana kateter akan dimasukkan melalui saluran darah pangkal peha atau saluran darah di lengan).


 

Bagaimana Stent DiPasang?
Lihat VideoANGIOPLASTI

Angioplasti adalah proses di mana doktor akan cuba untuk membuka penyumbatan salur darah jantung menggunakan belon khas atau ‘stent’. Ia hanya akan dilakukan sekiranya doktor merasakan bahawa prosedur ini akan mendatangkan kebaikan kepada anda dan tiada alternatif rawatan lain. 

Kebiasaanya doktor akan merawat sumbatan yang melebihi 70% (diameter salur darah) melalui kaedah angioplasti kerana sumbatan yang kurang daripadanya pada lazimnya tidak mengganggu aliran darah di dalam salur darah jantung berkenaan. Sumbatan yang tidak serius ini biasanya akan dirawat menggunakan ubat-ubatan.
PENEMUAN TERKINI !!!PENAWAR JANTUNG


Selepas bertahun-tahun menjalani aplikasi perubatan klinikal dan penyelidikan saintifik, terbukti Kapsul Danshen Plus mempunyai kesan positif dalam pencegahan penyakit dan perlindungan jantung.Video hasil kajian Fakulti Perubatan Universiti Keio, Japan   menggunakan kaedah "Satelite Mapping Technology" (80,000x zoom) 


Kajian Klinikal membuktikan Danshen Plus (Pembersih Saluran Darah) mempunyai kesan yang baik keatas penjagaan jantung.


Penyelidikan klinikal menunjukan :-


1) 40.2% pesakit menyatakan Danshen Plus dapat mengurangkan kesakitan dengan segera.


2) 48% pesakit menyatakan Danshen Plus berjaya memberhentikan angin pektoris dengan pengambilan secara sub-lingual (buka kapsul dan taburkan di bawah lidah)


3) Tambahan pula, aplikasi klinikal menunjukan Danshen Plus dapat memberi kesan segera seperti nitrogliserin, oleh itu Danshen Plus boleh digunakan semasa kecemasan.

bersihkan darah
IKTIRAF DUNIA, LULUS KKM & HALAL
Pengambilan Kapsul Tasly Danshen Plus (Pembersih Saluran Darah) untuk suatu jangka masa yang panjang telah terbukti dapat mencegah jantung koronari dan penyakit kardiovaskular yang lain. Justeru itu, Danshen Plus (Pembersih Saluran Darah) mempunyai kesan yang baik keatas penjagaan jantung yang kini merupakan pembunuh utama di dunia.


****Artikel ini adalah sebagai maklumat sahaja, Sila rujuk Doktor anda juga.


Anda mungkin meminati :-
No comments: