HTML

Monday, March 5, 2018

Apa Yang Anda Tahu Tentang Tekanan Darah Tinggi?

Masalah darah tinggi
Statistik penghidap darah tinggi di Malaysia


APA ITU DARAH TINGGI? 

Darah tinggi bermaksud apabila bacaan tekanan darah menunjukkan bacaan sistolik 140 mm/Hg atau lebih dan atau diastolik 90 mm/Hg atau lebih dan turut dibantu dengan pengambilan ubat darah tinggi.

Masalah TEKANAN DARAH TINGGI sebenarnya berpunca daripada makanan yang telah dimakan sejak bertahun-tahun lamanya & bukan disebabkan oleh makanan yang anda makan semalam.

Tekanan darah tinggi bukanlah satu penyakit, cuma ia merupakan satu simptom atau tanda bahawa keadaan dalaman badan anda sudah semakin tercemar dengan pelbagai bahan yang terkandung dalam makanan zaman moden ini.

LANGKAH PENCEGAHAN DARAH TINGGI


Pencegahan darah tinggi
Langkah pencegahan: Berhenti Merokok

Oleh itu, anda perlu mengambil langkah pencegahan untuk menurunkan tekanan darah anda & mencegahnya daripada terus bertambah. Antara langkah pencegahan yang digalakkan adalah, perubahan gaya hidup sihat termasuk menurunkan berat badan, bersenam lebih kerap, pengambilan makanan sihat, mengelakkan alkohol dan garam, berhenti merokok serta mengelakkan tekanan.

Bacaan normal untuk tekanan darah adalah pada 120 (sistolik) atau berapa banyak tekanan darah di dinding arteri apabila jantung berdegup, dan 80 (diastolik) yang diukur di antara denyutan nadi.

Anda nak lebih faham tentang Tekanan Darah Tinggi? 

Kalau nak info lanjut, jom tonton video DI SINI

Post a Comment